ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Εγγραφείτε Δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης;
Συνδεθείτε Είστε εγγεγραμμένος χρήστης;
Βρείτε τα πάντα σχετικά με τη διανοητική ιδιοκτησία γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά!
Department of Registrar of Companies and Intellectual Property

Εκδηλώσεις

12η Ετήσια Συνάντηση των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στη Λεμεσό

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας -ΕΓΔΕ και τα εθνικά γραφεία μέλη του ΕΓΔΕ, συναντήθηκαν στη Λεμεσό στις 24 και 25 Μαΐου για να συζητήσουν τρόπους ανάπτυξης της συνεργασίας τους με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας και απόδοσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), με κύριο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των εφευρετών, της βιομηχανίας και των χρηστών.

Ο Πρόεδρος του ΕΓΔΕ Benoit Bastistelli είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη στην οποία συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας. Συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, όπως για παράδειγμα τον ρόλο των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στην ανάπτυξη της καινοτομίας, αλλά και στο εμπόριο της τεχνολογίας και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Το ενιαίο καθεστώς διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με τις απλουστευμένες και οικονομικά αποδοτικές διαδικασίες του θα αποτελέσει ένα σημαντικό θετικό βήμα στην ανάπτυξη του συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη, από το οποίο θα ωφεληθούν ιδιαίτερα μικροί φορείς όπως μικρομεσαίες και νεοσύστατες επιχειρήσεις αλλά και ακαδημαϊκά ιδρύματα . Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε επίσης η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ του ΕΓΔΕ και του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη για τη διασφάλιση της καλύτερης χρήσης του συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου.

Το 12ο ετήσιο συνέδριο οργανώθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών & Επίσημου Παραλήπτη, με εκπρόσωπους τον κο Σπύρο Κόκκινο, Έφορο Εταιρειών και Επίσημο Παραλήπτη και κα Στάλω Παπαϊωάννου, Ανώτερη Λειτουργό, Προϊστάμενη του Κλάδου Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και το παρακολούθησαν αντιπρόσωποι από 37 εθνικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καθώς και παρατηρητής από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του ΕΓΔΕ Benoit Battistelli, τόνισε την πρόοδο και τα επιτεύγματα του «οδικού χάρτη συνεργασίας» κατά τα τελευταία επτά χρόνια αναφέροντας: «Η συνεργασία μας έχει εδραιωθεί σε σταθερή βάση και έχει επιτύχει απτά αποτελέσματα μέσω της ανταλλαγής των καλύτερων πρακτικών". "Στόχος μας είναι να παρέχουμε ένα αποτελεσματικό και φιλικό προς τον χρήστη του, συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη, διότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας διευκολύνουν την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά και προσθέτουν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας συμβάλλει στην τόνωση της εθνικής οικονομίας και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να εδραιώσουν την παρουσία τους και να κερδίσουν νέες αγορές".

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε εκ νέου ότι "οι στοχευμένες δραστηριότητες συνεργασίας του ΕΓΔΕ για την υποστήριξη των υπηρεσιών που προσφέρονται στους χρήστες του συστήματος σε όλα τα κράτη μέλη του είναι πραγματικά ανεκτίμητες για τους εθνικούς θεσμούς". Ο Υπουργός τόνισε ότι "η καινοτομία είναι το κλειδί για την επιτυχία οποιασδήποτε επιχειρηματικής στρατηγικής. Πολλές νέες βιομηχανίες στην Κύπρο σήμερα επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και γνωρίζουμε ότι για αυτούς η προστασία των ευρεσιτεχνιών έχει τεράστια εμπορική σημασία", ανέφερε.

Το φετινό συνέδριο σηματοδότησε την ολοκλήρωση του οδικού χάρτη συνεργασίας που ξεκίνησε το 2012. Έκτοτε, το ΕΓΔΕ έχει επενδύσει περίπου 150 εκατ. Ευρώ σε κοινές δραστηριότητες και σχέδια συνεργασίας με τα κράτη μέλη του. Το συνέδριο συνέπεσε με την 20ή επέτειο από την προσχώρηση της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, το 1998.

Το συνέδριο εξέτασε επίσης μερικά από τα τελευταία οικονομικά και τεχνολογικά θέματα. Έγιναν παρουσιάσεις από Κύπριους ερευνητές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γενετικής καινοτομίας, οι οποίοι υπογράμμισαν την σημασία της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Το ΕΓΔΕ παρουσίασε μια νέα υπηρεσία για χρήστες, που συνδέει τα δεδομένα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με άλλες πλατφόρμες δεδομένων στο διαδίκτυο, καθιστώντας τις πληροφορίες για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας πιο προσιτές στο ευρύ κοινό.

go to top